Какво трябва да знаете за избелването на зъбите

Какво представлява избелването?

Избелването е козметична процедура, при която свободните радикали на кислорода от активни вещества (най-често карбамидпероксид, хидроксипероксид) осъществяват окисляване, а с това и обезцветяването на различни наслагвания в емайла на зъбите. Това връща белия цвят на зъбите. За крайния ефект на избелването влияят много фактори – степен на оцветяването, процент на активната съставка, използване на светлина за ускоряване на процеса и др.

Вреди ли избелването на зъбите?

Избелващите агенти не разрушават по никакъв начин зъбния емайл, а само извличат органичните оцветители от емайла и дентина. Това по никакъв начин не нарушава структурата на зъба, особено ако се спазват инструкциите!

Преди да се започне с процедурите обаче, трябва да знаете, че ако имате коронки, мостове, фасети и обтурации, те няма да променят своя цвят. След като избелването приключи, ще се наложи тяхната подмяна, за да може те да станат с новия цвят на зъбите ви. Добре е да знаете, че жълтеникаво оцветените зъби се избелват най-лесно, а сивкаво оцветените най-трудно. Гипсови модели и силиконови шини за домашно избелване Гипсови модели и силиконови шини за домашно избелване

1-izbelvane-zybi-usmivka-zybolekar-doktor-ivan-bashev-emajl-poddryzhka-gel

Има два основни начина на избелване, в зависимост от това дали се прави в кабинета (клинично) или вкъщи (домашно). Разликата между двата вида се състои в концентрацията на избелващия гел, който се използва, а оттам идва и разликата във времетраенето на процедурата.

При клиничното избелване се използват агенти с много висока концентрация и това позволява да постигнем желания ефект с едно или две посещения в зъболекарския кабинет, всяко от тях трае около час и половина. Стоматологът изолира устната лигавица (венците, устните), така че да няма риск върху тях да попадне гел, като в рамките на около час няколко пъти нанася върху зъбите избелващ гел, който в зависимост от марката – се активира по различен начин (химически или с лампа). Това избелване е подходящо в случаите, когато имаме нужда от бърз ефект. Преди и след избелването на зъбите Преди и след избелването на зъбите

teeth with whitening tray
teeth with whitening tray

При домашното избелване в рамките на едно посещение при зъболекаря се вземат отпечатъци от двете челюсти. Изработват се гипсови модели на вашите зъби. По тях се правят индивидуални тънки силиконови шини, които плътно да прилепват по зъбите. В следващото посещение зъболекарят ви дава готовите шини, избелващите гелове и инструкции как да ги използвате. Обикновено шините за избелване се носят нощем, докато спите. Те са изпълнени с избелващ гел, чието действие трае около 6-8 часа. След ставане се свалят от зъбите. Най-често около 10-14 процедури (нощи) са достатъчни, за да постигнете желания ефект. При необходимост могат да се направят повече процедури, като не е задължително да са в последователни дни. При това избелване резултатите се постигат по-бавно и постепенно. Нанасяне на избелващия гел в силиконовата шина Нанасяне на избелващия гел в силиконовата шина

3-izbelvane-zybi-usmivka-zybolekar-doktor-ivan-bashev-emajl-poddryzhka-gel

Желателно е преди избелването на зъбите да се направи почистване на зъбния камък и зъбната плака за по-добри резултати. Зъболекарят трябва да регистрира изходния цвят на зъбите, за да може да се направи сравнение и да се види резултатът.

По време на избелването е препоръчително да се избягват храни и напитки, богати на оцветители, както и тютюнопушенето. Възможно е зъбите да станат временно по-чувствителни (най-вече от студено) и понякога да се усещат като изтръпнали. След приключване на процедурите нормалната чувствителност се възстановява. При пациенти с по-чувствителни зъби има опция за допълнително използване на средства за намаляване на чувствителността им. Много добри резултати могат да се постигнат при комбиниране на клиничното с домашното избелване.

Колко дълготрайни са резултатите?

Избелването е процедура с дълготраен ефект (години). Зъбите непрекъснато са подложени на оцветяващи фактори като цигари, кафе, червено вино, соев сос. Колкото по-интензивна е употребата им и колкото по-ниска е хигиената на устната кухина, толкова по-скоро зъбите ще започнат отново да потъмняват. Веднъж на всеки 6 до 12 месеца е желателно да се правят освежителни процедури, за да се поддържа цветът. Поставяне на шините с гел върху зъбите Поставяне на шините с гел върху зъбите

4teeth-whitening

Защо да избелваме зъбите си?

Всичко започва от вашата усмивка! Една нова усмивка може да промени живота ви, а белите зъби са символ на здраве и благополучие.

Усмивката ви играе важна роля в това как възприемате себе си, а също и във впечатлението, което правите на хората около вас. Изследванията показват, че повече от всяка друга телесна характеристика като очи, коса и тяло, усмивката е това, което и мъжете и жените смятат за най-привлекателно у хората. Ако имате чаровна усмивка, тя ви отваря врати към един по-добър живот. От друга страна, ако сте недоволни от вашата усмивка, това може да е причина да не можете да се наслаждавате пълноценно на живота и неговите възможности.

5-teeth-whitening-tutorial-whitening-gel

Вероятно по-подредените зъби ще ви накарат да се чувствате по-уверени в работата си, а по-сияещите и бели зъби ще раздвижат личния ви живот. Ако не сте напълно щастливи с вашата усмивка, може би е време да получите нова.

Tags are not defined for this post