Зъбни силанти и въпросите свързани с тях

Въпрос: Какво са зъбните силанти?
Отговор:  Зъбните силанти се превърнаха във водещо средство, в борбата с кариесите по-зъбите на децата. Те се използват, за защита на зъбите от  загниване ( поява на кариес ), поставят се веднага щом задните зъби на детето изникнат. На дъвкателната повърхност на, тези задни зъби има много вдлъбнатини и канали ( фисури ), които задържат хранителни остатъци върху зъбите, това задържане на храна, благоприятства за появата на кариес. След поставянето на силантите, вдлъбнатините и фисурите на обработените зъби, са запълнени и хранителните остатъци, не могат да се задържат лесно върху зъбите. Почистването на зъбите става в пъти  по-лесно.  Денталните силанти, трябва да бъдат проверявани от вашия зъболекар при всеки профилактичен преглед и да бъдат подменяни, в случай, че са износени или парченце от тях е отчупено.

 

silanti na jivo1

 

 

Въпрос: Кой може да си постави зъбни силанти?
Отговор: От денталните силанти могат да се възползват както децата така и тинейджърите. Децата сменят млечните си зъби до дванадесет годишна възраст,  затова е важно техните зъбите да са защитени от кариеси , които могат да засегнат развиващите се постоянни зъби. Тинейджърите са предразположени към развитие на зъбни кухини и кариеси, поради лошите си хранителни навици и слабата дентална култура. Силантите, дават допълнителна защита на зъбната повърхност  в борбата срещу кариеса. След поставяне на силанти зъбите се почистват от хранителни остатъци и зъбна плака, значително по-лесно и бързо.

 

 

Dental-sealants1

Въпрос: Как се поставят зъбните силанти?
Отговор: Поставянето на силантите ( силанизиране ), отнема само няколко минути на зъб. Първо: зъба се почиства добре и се проверява за наличие на зъбен кариес, ако такъв е налице, той се отстранява и се пристъпва към процедурата, по поставянето на силантите. Върху зъба се нанася специална киселина, която спомага, за свързването между силанта и емайла на зъба. Силанта, се нанася в течно състояние чрез шприц, след което се втвърдява с помощта на светлина излъчвана от специална лампа.

 
Въпрос: Колко дълго, силанта издържа върху зъба?
Отговор: Живота на силанта зависи, от какъв тип материя е изработен, какъв тип храна се консумира ( твърдите храни може да износят значително по-бързо силантите ), също така трябва да се подържа добра устна хигиена. Силантите могат да издържат в устат години, преди да трябва да бъдат подменени. Вашият зъболекар периодично трябва да проверява, наличието и здравината на силантите. Повторната подмяна на силантите ще гарантира, защита на зъбите за сметка на скъп и болезнен процес на възстановяване на зъбите от кариеси.
Поставянето на зъбни силанти, е безболезнен и безвреден процес, който дава защита на зъбите от поява на кариеси.

Tags are not defined for this post